..

 

REISVERHALEN/ UITGEVOERDE ACTIVITEITEN

Reisverslag Câmpina oktober 2019.

 

Op 5 oktober vertrokken we om 4.00 uur ’s nachts vanuit Veenendaal naar Roemenië, nadat ze de dag ervoor een Renault transportbus mochten volladen met hulpgoederen, vooral kledingdozen (85 stuks, aangeleverd door onze sponsorgezinnen). Die bus werd ons weer gratis beschikbaar gesteld door onze hoofdsponsor Autobedrijf Bochane te Veenendaal.

 

De weersomstandigheden waren onderweg tijdens die 6 dagen niet zo best: flinke stortbuien wisselden droge perioden af. Elke te passeren vrachtwagen leverde een gordijn aan opspattend regenwater op, waardoor het uitzicht op de weg slecht was. Ook tijdens het bezorgen van de pakketten was die regen niet welkom. We wonnen op de heenweg 2 uren reistijd, omdat in Roemenië er een flink stuk snelweg bijgekomen is, maar verloren die tijdwinst weer in een file vlakbij Câmpina.

 

De voedselpakketten waren bij een groothandel in Câmpina besteld en door een team van 8 vrijwilligers al keurig in grote boodschappentassen in een opslag geplaatst, zodat we die maandagochtend gelijk aan de slag konden met de aflevering bij arme personen in en rond Câmpina.

 

Onze sponsors vragen wel eens: Welke levensmiddelen zitten er zoal in zo’n pakket? Het bevat: tomatensaus, delicate groenten, handwasmiddel, bloem, grijze tarwemeel, maismeel, rijst, gekrulde pasta, macaroni, zeep, suiker, zonnebloemolie, melkpoeder, tandpasta, 6 glazen potten met diverse groenten en appelmoes, 3 potten chocopasta (hazelnoot, wit en puur). Daarnaast vullen wij dit nog aan  met een pak koffie, strips paracetamol en een zakje multivitamine. Die koffie brengen wij met de bus mee uit Nederland, want koffie is in Roemenië een luxe-artikel en duurder dan in Nederland.

 

Bij de bezorging worden we overladen met betuigingen van dankbaarheid, maar horen we ook droeve berichten. Zo is die dame, die longkanker had en toch steeds nog stug rookte, maar op ons dringend advies ermee stopte, nu in kritieke toestand (in coma) opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn ook 3 oudere dames van onze lijst gestorven. Een man met aids is er slecht aan toe. Een alleenwonende dame met een scootmobiel heeft bij een val het been gebroken en wordt nu 3 maanden verzorgd door haar jongste zoon, die als ict-er in Hongarije werkt. Een dame die te dik is om de nodige buikoperatie te laten uitvoeren kan nog steeds niet terecht in het ziekenhuis. Het gezin zonder elektriciteit en gas, dat wij via onze contactpersoon van gasflessen voorzien om te kunnen koken, krijgt nu van een sponsor zonnepanelen om in één kamer elektriciteit mogelijk te maken voor studie van de dochter. Eén van de overleden dames was de laatste maanden zwaar dement. Haar zoon die ernaast woont gaf zijn baan op om haar 24-uurs begeleiding te verstrekken. Daardoor kwam zijn eigen gezin in de misère en lieten zijn vrouw en dochter hem in de steek.

Deze opsomming geeft een idee van wat wij zoal tegenkomen en ik kan die lijst aanvullen met tientallen andere schrijnende gevallen……

 

Al verscheidene keren ondersteunen wij elk halfjaar het kinderopvanghuis van Paolo met een geldelijke bijdrage. Deze opvang is in de bovenverdieping van het huis van de gemeente Câmpina, maar dat gaat veranderen. In de wijk Câmpina-Voila wordt een compleet nieuw complex neergezet van 2 gebouwen met een overdekt tussenplein en de bedoeling is, dat daar aan 8 à 10 kinderen ook overnachtings mogelijkheid wordt aangeboden naast de bestaande dagopvang. Het gebouw komt vlak naast een Roma-nederzetting en wellicht zullen zigeunerkinderen daar ook terecht kunnen. Wij zijn zowel in de bestaande dagopvang als bij de nieuwbouw op bezoek geweest en ca 10 bouwvakkers zijn bij die nieuwbouw druk in de weer om het gebouw in februari 2020 op te leveren. Paolo heeft veel ondersteuning van geldschieters, want van de overheid heeft hij alleen de toezegging, dat een ervaren groepsleider op kosten van de gemeente betaald zal worden, de andere begeleiders zijn dus vrijwilligers. Paolo laat bouwen zolang het geld toereikend is en vertrouwt erop, dat Gods Zegen op dit werk rust om het af te maken……..

 

Ook bezochten wij na onze rondgang in en om Câmpina 3 nieuwe probleemgezinnen om te zien, hoe hun leefomstandigheden zijn en onze conclusie is, dat we hen de komende tijd gaan ondersteunen met o.a. voedselpakketten.

 

Na 4379 km gereden te hebben kwamen wij donderdag om omstreeks 18.00 uur weer veilig thuis in Elst/Veenendaal. De eindstand van de geleverde kilometers door onze hoofdsponsor is daarmee gestegen tot  251.281 km, d.i. meer dan een kwart miljoen kilometers!

We danken alle pakketleveraars en sponsors, die deze reis ook weer mogelijk maakten.

 

Wim van Zanten / Addy van Eck

 

Reisverslag Câmpina mei 2019.

 

Op 4 mei om 03.30 (!) ben ik met  Addy van Eck, vertrokken naar Câmpina, in Roemenië.

Een echte survival. Na de diverse pitstops 😊  de eerste dag overnachten voorbij Boedapest, de volgende dag weer vroeg uit de veren om de reis te vervolgen naar Câmpina. Beide dagen was het weer niet om over naar huis te schrijven: veel regen en zelfs sneeuw in Hongarije, en dat in mei.

 

Aankomst in Câmpina  zondag  17.00 uur en even bellen naar Elst om onze aankomst aldaar te melden aan het thuisfront.

Daarna naar onze contactpersoon om mee te eten en de activiteiten voor maandag door te nemen.

De door Bochane beschikbaar gestelde Renault Masterbus moet worden omgepakt om de ingezamelde kledingdozen en voedselpakketten op volgorde van de route te leggen. Addy deed met Bogdan (zijn tolk) het ‘buitengebeuren’ en ik met onze contactpersoon het centrum van de stad.

 

We hebben de voedselpakketten en kledingdozen persoonlijk overhandigd bij onze adressen en de situatie daar bepraat en evt. nog wat financiële steun gegeven.

Je weet niet wat je meemaakt als je hun leefomstandigheden ziet, de  flat(s) waarin ze wonen, niet om aan te zien. Klein, verwaarloosd , afbraak-flats. Stammend nog uit het communistische verleden. Niet te beschrijven, je moet het eerst zelf gezien hebben.

Ook de ‘vrijstaande’ woningen zijn echt niet om over naar huis te schrijven. Je wordt er depri van. Geen gas en soms geen elektriciteit. Per saldo is er weinig veranderd sinds de vorige reis.

 

Onze ‘boodschappen’ , geleverd door onze pakketleveraars,  werden met grote blijdschap in ontvangst genomen.

Veel Elstenaren en Amerongers zijn al pakketleveraar. Wilt U ook meedoen ??

We hebben nog plaats voor nieuwe leveranciers en nog wel wat adressen op de plank liggen !!

 

Woensdag in alle vroegte wederom om 03.00 uur vertrokken voor de thuisreis, waarna we donderdag 9 mei om 17.00 uur weer in Elst zijn geland . Totaal afgelegde km 4407. Het aantal gesponsorde kilometers door onze hoofdsponsor is daarmee opgelopen tot 246.902 km.

 

Alle pakketleveraars, donateurs, sponsors en vrijwilligers, die deze reis mogelijk hebben gemaakt, bedankt !

 

Missie geslaagd !!

 

Rob Hortensius en Addy van Eck.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reis mei 2016

 

Een nieuw gezin dat door de bijdragen van onze sponsoren (in geld en in goederen) geholpen kan worden om de gevolgen van armoede wat te verzachten.

 

Reis mei 2016

 

Ook de kippen van ons nieuwe gezin kijken met belangstelling naar de bezoekers uit Amerongen en Maurik.

 

Geeft u ons ook steuntje in de rug?

IBAN NUMMER:

NL89INGB0007234327